Om Louise

Om Louise

Louise Olsson är född och uppvuxen i Grums och påbörjade sina glasstudier 1995 på Glasskolan i Orrefors. Intresset för glas och världen utanför Sveriges gränser ledde till att hon de senaste 10 åren arbetat och studerat utomlands i bland annat England, Turkiet, Norge och Skottland. Louise har en examen som konsthantverkare/formgivare från Glas og Keramikskolen på Bornholm, Danmark. Under två års tid år bodde och arbetade hon på Whidbey Island, USA där närheten och kontakten med glaskonstnärer, Pilchuck Glass School och Haystack Mountain School of Crafts spelat en viktig roll. Louise har tilldelats ett flertal nationella och internationella stipendier, varav det senaste är Northlands Creative Glass HOT Residency i Lybster, Skottland.

Formspråket har genom dessa influenser utvecklats från en strikt, funktionell estetik till ett mer fritt, objektorienterat uttryck. Det välgjorda, enkla men lekfulla i kombination med kontrasterna mellan det transparenta, klara och det opaka, färgstarka glaset kännetecknar hennes formgivning.

2006 mottog Louise Värmlands Museiförenings Konsthantverksstipendium med motiveringen För hennes välgjorda och vackra arbeten i vilka hon tillvaratar glaset som material och ger de traditionella formerna ett eget uttryck.